Black Friday valt op de vrijdag na de Amerikaanse feestdag Thanksgiving. Dit jaar is dat op de 25e van November. Hoewel de term Black Friday in de jaren 60 in de VS onder andere werd gebruikt om de hevige verkeersdrukte aan te duiden op deze dag, hebben mensen er vandaag de dag hele andere associaties bij. Veel Amerikanen zijn vrij op Black Friday en doen dan alvast inkopen voor kerst. De dag wordt vanwege die reden ook vaak gezien als de start van de feestdagen drukte. Black Friday gaat vooral in de VS gepaard met uitzonderlijke acties op vele producten. Dit is in Nederland minder van toepassing hoewel er sinds 2015 steeds meer geadverteerd wordt rond deze dag.
Cyber Monday is ontstaan als reactie op Black Friday. Door het steeds populairder worden van de e-commerce markt is deze aparte dag ingelast voor hoge kortingen bij online aankopen. Dus waarbij tijdens Black Friday vaak hoge kortingen worden gegeven in fysieke winkels, gaat het bij Cyber Monday vaak om kortingen bij webshops.
In de realiteit is dit echter anders. Veel webshops hebben hun kortingen ook op Black Friday al klaarliggen en deze worden dan ook vaak nog uitgerekt tot en met Cyber Monday. Zoals al eerder is aangegeven worden dit soort acties in Nederland ook steeds populairder en wordt er zelfs verwacht dat de eerste winkels rond de 18e van November hun kortingen al uitbrengen. Door dit soort stunten wordt de kortingsperiode ook wel Black Week of Cyber Week genoemd en kortingen voor Black Friday worden vaak Pre-Black Friday deals genoemd.
Maar hoe zijn deze ontwikkelingen ook in Nederland tot stand gekomen? Het is pas sinds 2018 dat er aanzienlijk verhoogd koop-activiteit is gemeten op Black Friday ten opzichte van andere dagen. Dit kwam vermoedelijk omdat Black Friday in dat jaar extra dicht tegen 5 december aanzat waardoor mensen handig met korting sinterklaas aankopen konden doen. In het coronajaar 2020 was Black Friday meer een Cyber Friday waarin mensen 80% meer online kochten dan op Black Friday in 2019. De bekendheid van Black Friday en Cyber Monday is sindsdien in Nederland alleen nog maar gestegen. Nepaanbiedingen, waarin winkels producten vóór Black Friday hun producten opeens duurder maken zodat de korting nóg hoger lijkt te zijn en speciale Black Friday en Cyber Monday reclames zijn tegenwoordig ook niet ongebruikelijk in deze periode. Vooral webshops maken gebruik van de kortingsperiode en door corona is het online winkelen alleen nog maar populairder geworden, wat positief is voor Black Friday en Cyber Monday.
Door de positieve trend in de populariteit van deze acties is de kans groot dat er dit jaar nog meer korting en drukte aanwezig zal zijn. De kans dat grote winkels, die hoge kortingen kunnen veroorloven, kleinere ondernemingen eruit concurreren wordt daarmee ook als maar groter. Daarnaast is de groei van Nederlandse webwinkels allesbehalve gestagneerd en met Amazon als nieuwe grote speler op deze markt zijn hevige prijzenoorlogen niet ondenkbaar tijdens deze periode. Als verkoper kun je je daarom maar beter goed voorbereiden.
Het is belangrijk de balans te vinden tussen smijten met kortingen en niet meedoen met de acties. Kortingen geven tijdens Black Friday is tegenwoordig eigenlijk wel een ‘’must’’ maar je wilt ook geen verlies draaien. Een verkoopstrategie maken voordat Black Friday valt is erg verstandig: zorg voor de juiste promotie en pas uitzonderlijke kortingen toe. Zoals eerder ook al is benoemd zijn Black Friday deals vooral aanwezig bij webshops. Het is dus verstandig om ook factoren zoals snelle levering, gratis verzenden en retouren in acht te nemen. De kortingsperiode is vaak cruciaal voor webshop houders en daarom is het natuurlijk ook van belang om nog eens goed je webshop/webpagina en product door te nemen. Haal eventuele fouten eruit en zorg dat alles er mooi en overzichtelijk uit komt te zien (product titels, beschrijvingen etc.). Dit jaar is het extra cruciaal om kritisch te zijn op de bovengenoemde punten want deze overgewaaide Amerikaanse korting-stunt wordt ook steeds belangrijker voor de Nederlandse e-commerce markt.