In 4 stappen van vlekkenplan naar goederen op de plank

FB Fulfilment heeft een unieke werkwijze. Wij bedienen onze klanten vanuit een opslagbedrijf en elke klant heeft de mogelijkheid om daar een eigen magazijn in te richten. Voor een enthousiaste startende ondernemer is dit een geschikte manier om bulk en grijp locaties te creëren. Het is cruciaal om je magazijn op de juiste manier in te richten, om de goederenstroom in kaart te brengen en om vast te kunnen stellen welke producten in je collectie de makers, krakers en cash cows zijn. 

Maar hoe pak je zoiets aan, zodat je naast het monitoren van alle processen ook je zaak kan laten groeien? In dit artikel beschrijven we in 4 stappen de belangrijkste aspecten die nodig zijn voor optimaal voorraadbeheer. 

Stap 1: breng je voorraad in kaart

De basis van elk logistieke operatie bestaat uit inslag, opslag en uitslag. Vertaal dit naar concrete activiteiten. 

  • Zullen er orderverzamelaars zijn? 
  • Wordt er uitgeleverd op pallets of op rolcontainers? 
  • Wat is het volume per product? 
  • Is er een omloopsnelheid bekend per product? 

Breng antwoorden op deze vragen overzichtelijk en gedetailleerd in kaart.

Stap 2: bepaal de verkoopverwachting per product

Bij het bepalen van het opslagvolume zijn productkarakteristieken en doorloopsnelheid van belang. Het gaat hier om de combinatie van de productafmetingen, het productgewicht en de opslagmethode. Aan de basis hiervan staat de verkoopverwachting. De opslagmethode geeft vervolgens aan hoeveel voorraad er op hoeveel vierkante meter kan worden opgeslagen. Neem groeiverwachtingen mee in het bepalen van dit volume. Het voordeel van de wijze waarop wij faciliteren is dat er ieder moment opgeschaald kan worden.

Stap 3: analyseer je huidige goederenstromen

Breng de goederenstromen in kaart per logistieke activiteit en kijk met een kritische blik naar de volgorde van dit proces. Stel jezelf hierbij de vraag of elke keten al zo efficiënt mogelijk functioneert door te bepalen of elke processtap echt noodzakelijk is. Zorg ervoor dat er een gedetailleerd inzicht is in de hoeveelheid goederen die moet worden opgeslagen en de breedte van het assortiment. 

Stap 4: maak minimaal 2 vlekkenplannen

Door het uitwerken van mogelijke scenario’s in een zogeheten ‘vlekkenplan’, wordt inzicht verkregen in de mogelijke indelingen van het gebouw. Het uitwerken en bespreken van deze verschillende plannen kan leiden tot nieuwe inzichten en het stellen van nieuwe vragen. Houd hier dan ook rekening mee in de tijdsplanning. In alle gevallen is het aan te raden hier tijdig mee te starten om onnodige werkzaamheden te voorkomen. Je wil niet dat een stelling net niet uitkomt door een paal, deur of ander obstakel. Meerdere plannen geven meer inzicht en een efficiënte inrichting.

Stap 5: bepaal je optimale inrichting op basis van je vlekkenplan

In een vlekkenplan staat tevens beschreven op welke manier je je voorraad wilt gaan beheren. Houdt hier dan ook rekening mee in de tijdsplanning. In alle gevallen is het aan te raden hier tijdig mee te starten. Op basis van het vlekkenplan wordt het definitieve inrichtingsontwerp gemaakt. Hierin worden de inzichten uit de vorige stappen op detailniveau geconcretiseerd, uitgewerkt en ingetekend.

Bevind jij je op dit moment in de situatie dat je je voorraadbeheer op een professionele wijze wil gaan vormgeven? Dan is het een goed idee om een keer met één van onze collega’s een afspraak in te plannen. Wij nemen dan bovenstaande stappen met je door en kijken samen met jou naar de beste oplossing voor jouw situatie.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Stuur gelijk een bericht via WhatsApp!

Deel dit blog