Het Belang van Veiligheidsvoorraad voor Succesvolle Webshops

Rekenmachine en Dozen voor Voorraadbeheer

Overzicht

Het is een veelvoorkomend probleem voor webshops: geen voorraad meer hebben. Het ontbreken van veiligheidsvoorraad kan echter aanzienlijke schade toebrengen aan zowel uw bedrijfsreputatie als uw winst. Daarom is het belangrijk om een strategie te hebben die ervoor zorgt dat u nooit zonder veiligheidsvoorraad zit, vooral niet bij uw populairste productlijnen.

 

Waarom een Goede Veiligheidsvoorraad Cruciaal is voor Uw Bedrijf?

Het aanhouden van een veiligheidsvoorraad kan helpen om voorraadtekorten te voorkomen en biedt u wat ademruimte terwijl u wacht op een nieuwe levering van uw leverancier. In dit artikel zullen we bekijken wat veiligheidsvoorraad is, waarom het belangrijk is, en hoe u het kunt berekenen en implementeren in uw bedrijf.

Wat is Veiligheidsvoorraad?

Veiligheidsvoorraad, ook wel bekend als bufferstock, is de extra voorraad die wordt aangehouden om onverwachte fluctuaties in vraag en aanbod op te vangen. Het helpt bedrijven om de continuïteit van de levering te waarborgen en klanten tevreden te houden, zelfs tijdens onvoorziene omstandigheden. Het behouden van een veiligheidsvoorraad kan het verschil maken tussen succes en mislukking voor uw webshop.

Hoe Bereken Je Veiligheidsvoorraad?

Om een effectieve veiligheidsvoorraad te berekenen, moet u rekening houden met factoren zoals de gemiddelde vraag, levertijden, en de variabiliteit in zowel vraag als aanbod. Door een nauwkeurige berekening te maken, kunt u ervoor zorgen dat u altijd voldoende voorraad heeft zonder overmatige kosten te maken.

Hieronder laten we stap voor stap zien hoe u dit kunt berekenen

1. Bepaal Uw Gemiddeld Dagelijks Verbruik

Bereken het gemiddelde aantal verkochte eenheden per dag over een specifieke periode.

Formule voor Gemiddeld Dagelijks Verbruik

2. Bepaal Uw Levertijd

Levertijd is het aantal dagen dat het duurt vanaf het bestellen van de voorraad tot het ontvangen ervan.

Voorbeeld:

Als uw leverancier 7 dagen nodig heeft om te leveren:

Levertijd = 7 dagen

3. Bepaal Uw Gewenste Veiligheidsfactor

De veiligheidsfactor is een vermenigvuldigingsfactor gebaseerd op hoeveel extra voorraad u wilt aanhouden. Dit kan afhangen van de variabiliteit in uw verkoop en de betrouwbaarheid van uw toeleveringsketen.

Voorbeeld:

Een gebruikelijke veiligheidsfactor is 1,5 (wat een buffer van 50% vertegenwoordigt).

4. Bereken Veiligheidsvoorraad

Formule voor Veiligheidsvoorraad

Voordelen van Veiligheidsvoorraad

 

Verbeterde Klanttevredenheid

Door een consistente beschikbaarheid van producten te garanderen, verhoogt dit de tevredenheid van uw klanten.

 

Effectief Risicomanagement

Het beschermt uw bedrijf tegen leveringsonderbrekingen en vermindert de impact van onverwachte vraagpieken. Een goed beheer hiervan is cruciaal om uw bedrijf draaiende te houden.

 

Verhoogde Operationele Efficiëntie

Met een goed beheerde bufferstock kunt u efficiënter werken en uw operationele kosten verlagen. Dit betekent dat uw bedrijf flexibeler kan reageren op marktveranderingen.

FB Fulfilment en Veiligheidsvoorraad

Bij FB Fulfilment begrijpen we hoe belangrijk het is om een adequate veiligheidsvoorraad te handhaven. Ons team van experts helpt u bij het beheren en optimaliseren van uw voorraadbeheer en orderverwerking, zodat u zich kunt concentreren op het aanhouden hiervan.. Dit zorgt ervoor dat uw klanten altijd tevreden zijn en dat uw e-commerce bedrijf zo efficiënt mogelijk kan opereren.

Het handhaven van een effectieve veiligheidsvoorraad is essentieel voor het succes van uw webshop. Neem vandaag nog contact op met FB Fulfilment om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen bij het beheren van uw veiligheidsvoorraad en het verbeteren van de klanttevredenheid

Meer Weten? 

Voor meer informatie over voorraadbeheer, lees onze blogpost:

 

 

Of bekijk andere artikelen op onze blogpagina. Geïnteresseerd in de laatste trends in digitale handel? Bezoek B2B eCommerce World, een online magazine over digitale handel.

Meer weten?
Neem vandaag nog contact op

Neem contact met ons op en we regelen een adviesgesprek om je huidige activiteiten, toekomstige ambities en obstakels te bespreken.

Vervolgens maken we een voorstel op maat, inclusief een volledig overzicht van de prijzen en een rondleiding op een van onze locaties.

Logo van FB Fulfilment in aubergine kleur met de slogan 'handle with trust'.

Spreek met een fulfilmentexpert

Vul hieronder je gegevens in en een van onze experts neemt binnen 24 uur contact met je op.