Wat is dat eigenlijk, e-commerce in Nederland!?

Pakketten in een opslagruimte van FB fulfilment

Overzicht

Nederland is zoals we weten een handelsland, maar in e-commerce valt er nog wel een slag te slaan na de komst van Wehkamp in 1985. Waar je telefonisch 24 uur per dag kon bestellen, totdat zij in 1995 al de mogelijkheid boden om via de website iets te bestellen.

Het is echter niet alleen de verkoop van kleding, boeken, cd’s en andere producten die je bij bijvoorbeeld Bol.com en Coolblue of een vergelijkbaar platform kunt bestellen, het draait bij e-commerce ook om de verkoop van tickets, treinkaartjes en de laatste hit van Justin Bieber via de iTunes Store. En verschillende instanties scharen online loterijen en kansspelen ook onder handel. Je krijgt immers iets in ruil voor betaling. En ook als je Bitcoin of een andere ‘cryptocurrency’ koopt, ben je bezig met handel. Al deze producten vallen ook onder het ‘commerce’-gedeelte van ‘e-commerce’. E-commerce kunnen dus zowel producten als diensten voorstellen.

De handel in bovenstaande voorbeelden vindt vaak plaats tussen twee partijen: een professionele verkoper en de particulier – een consument – als degene die uiteindelijk de dienst of het product in zijn bezit krijgt. Dit wordt business-to-consumer genoemd, wat vaak in berichten over (online) handel wordt afgekort als B2C. Er vindt een uitwisseling van producten of diensten plaats van bedrijf (business) naar consument (consumer). Wat echter óók e-commerce is, is de online handel tussen bedrijven onderling. Dit wordt business-to-business genoemd, kortweg B2B. 

Het definiëren van e-commerce is redelijk complex. Omdat er verschillende definities van deze term bestaan ontstaat er ook gemakkelijk verwarring en dat maakt het niet makkelijker. In Nederland wordt er officieel niet over e-commerce of elektronische handel gesproken, maar gaat het vooral om verkoop op afstand. Een website die via het internet producten verkoopt kun je gemakkelijk zien als verkoop op afstand.

Wil jij je gaan richten op B2C of B2B en kom je in de opstartfase van jouw bedrijf een van deze termen tegen, dan zou het heel goed mogelijk kunnen zijn dat je van onze diensten gebruik zou willen maken.
Als je meer wil weten over potentiële logistieke oplossingen voor obstakels waar je momenteel voor staat, neem dan vooral contact met ons op! Wij denken graag met je mee om een oplossing op maat te bieden voor jouw situatie. We vertellen je meer over onze werkwijze in ons blog over Same Day Delivery.

Meer weten?
Neem vandaag nog contact op

Neem contact met ons op en we regelen een adviesgesprek om je huidige activiteiten, toekomstige ambities en obstakels te bespreken.

Vervolgens maken we een voorstel op maat, inclusief een volledig overzicht van de prijzen en een rondleiding op een van onze locaties.

Spreek met een fulfilmentexpert

Vul hieronder je gegevens in en een van onze experts neemt binnen 24 uur contact met je op.