Wat is Dode Voorraad en Hoe het te Voorkomen

Opslagruimte met ongeorganiseerde dode voorraad

Overzicht

Naarmate bedrijven groeien, is het gebruikelijk dat het aantal SKU’s (stock keeping units) dat ze verkopen toeneemt. Dit maakt het beheer van de voorraad een stuk uitdagender en kan ertoe leiden dat dode voorraad op de plank blijft liggen zonder dat het verkocht wordt.

Zonder goed voorraadbeheer, kan dode voorraad zich opstapelen en je winst verminderen. Deze onverkochte producten nemen kostbare opslagruimte in beslag en kunnen een financiële last vormen voor bedrijven. In dit artikel leggen we uit wat dode voorraad is, hoe je het kunt elimineren en voorkomen dat het zich ophoopt.

Wat is Dode Voorraad?

Dode voorraad verwijst naar onverkochte producten die al langere tijd op voorraad liggen. Deze voorraad neemt kostbare opslagruimte in beslag en kan een financiële last vormen voor bedrijven. Het beheren van deze voorraad is cruciaal voor een efficiënt voorraadbeheer en om onnodige kosten te vermijden.

 

De Oorzaken van Dode Voorraad

 

Overproductie

Overproductie is een van de grootste oorzaken van overtollige voorraad. Dit gebeurt wanneer er meer producten worden geproduceerd dan er vraag is. Bedrijven overschatten vaak de vraag, wat resulteert in overtollige voorraad die uiteindelijk niet wordt verkocht.

 

Seizoensgebonden Trends

Seizoensgebonden trends en modeveranderingen kunnen ook bijdragen aan overtollige voorraad. Seizoensgebonden producten verliezen snel hun waarde zodra het seizoen voorbij is, wat resulteert in ongewenste voorraad.

 

De Gevolgen van Dode Voorraad

 

Financiële Impact

Onverkochte producten hebben een directe financiële impact op bedrijven. Kapitaal wordt vastgehouden in onverkochte producten, wat de cashflow negatief beïnvloedt en leidt tot hogere opslagkosten.

 

Opslagproblemen

Opslagruimte is een kostbare hulpbron. Overtollige voorraad neemt waardevolle ruimte in beslag die anders gebruikt had kunnen worden voor nieuwe, verkoopbare voorraad. Dit kan leiden tot inefficiënt gebruik van je logistieke middelen.

 

Hoe Dode Voorraad te Voorkomen

 

Voorraadbeheer Optimaliseren

Een efficiënte manier om overtollige voorraad te voorkomen is door je voorraadbeheer te optimaliseren. Gebruik inventarisatiesystemen die real-time gegevens bieden over voorraadniveaus en verkopen, zodat je overproductie kunt vermijden.

 

Vraagvoorspelling

Een nauwkeurige vraagvoorspelling kan helpen overproductie te voorkomen. Analyseer historische verkoopgegevens en markttrends om beter te anticiperen op de vraag. Dit helpt niet alleen bij het verminderen van onverkochte voorraad, maar verbetert ook de voorraadefficiëntie.

 

Voorraadbeheer met FB Fulfilment

Bij FB Fulfilment begrijpen we de uitdagingen van voorraadbeheer. Ons team van experts helpt je bij het optimaliseren van je logistieke processen om overtollige voorraad te minimaliseren. Maak je geen zorgen meer over onverkochte producten en concentreer je op wat je het beste doet – je bedrijf laten groeien. 

 

Georganiseerde opslagruimte met efficiënt voorraadbeheer

 

Onze opslagfaciliteiten en geavanceerde voorraadsystemen zorgen voor een efficiënte en betrouwbare oplossing.

Heb je last van dode voorraad? Overweldigd door zelf-fulfilment? Bekijk ook onze andere blog om te zien of je klaar bent voor e-fulfilment: Is uw bedrijf klaar voor e-fulfilment?

Neem contact op met FB Fulfilment om te zien wat we voor jou kunnen doen. Contacteer ons vandaag nog!

Wil je meer leren over magazijn- en voorraadbeheer? Lees er meer over in deze nieuwsbrief.

 

Meer weten?
Neem vandaag nog contact op

Neem contact met ons op en we regelen een adviesgesprek om je huidige activiteiten, toekomstige ambities en obstakels te bespreken.

Vervolgens maken we een voorstel op maat, inclusief een volledig overzicht van de prijzen en een rondleiding op een van onze locaties.

Logo van FB Fulfilment in aubergine kleur met de slogan 'handle with trust'.

Spreek met een fulfilmentexpert

Vul hieronder je gegevens in en een van onze experts neemt binnen 24 uur contact met je op.